Luchtverkeersleiders dreigen met staking

luchtverkeer luchthavenvervoer
Gaat het luchtverkeer in ons land binnenkort plat? Het personeel van Skeyes, het vroegere Belgocontrol, denkt aan stakingsacties. Vandaag is er “het overleg van de laatste kans”. Belangrijk twistpunt zijn de aanvragen tot ouderschapsverlof.

De vakbonden bij Skeyes bevestigden gisteravond dat ze vandaag samenzitten met CEO Johan Decuyper. Er heerst binnen het bedrijf al lange tijd onenigheid. Eén van de meest prangende kwesties op de agenda is het ouderschapsverlof. Daarbij lapt Skeyes verschillende wettelijke regels aan de laars. Op aanvragen wordt maandenlang niet gereageerd, ze worden geweigerd of gewijzigd. Bovendien wordt er druk gezet op het personeel om het verlof te laten varen of in te korten, zo getuigen meerdere luchtverkeersleiders. Zij spreken van emotionele chantage. ACV Transcom beschuldigt het bedrijf zelfs van schriftvervalsing op RVA-formulieren.

Skeyes zegt “alle wettelijke regels” te volgen, “met respect voor de continuïteit”. De vakbonden willen het gesprek van vandaag en later syndicaal overleg afwachten voor ze beslissen over een stakingsaanzegging. “Maar de bereidheid tot acties is heel groot”, zegt VSOA-secretaris Lennert Mervilde. “Het is onaanvaardbaar dat absolute rechten geschonden worden.” Bij ACV Transcom klinkt hetzelfde geluid.

Bron: HLN